Et godt grin er som morfin

 

At le sig gennem smerte er ikke det første man tænker på, når man har en kronisk sygdom. Men humor og latter kan gøre livet lettere for mange patienter.

Af Anne Saabye, journalist, Helse nr. 9, 2008

 

Bent Eikard er den eneste i Danmark, som både er læge og hospitalsklovn. Han er også formand for Dansk Selskab for Medicinsk Humor, som blev startet af læger, der syntes, der var for lidt humor på hospitalsgangene. Desuden var de trætte af den alvor, som den hvide lægekittel symboliserede for mange patienter.
For Bent Eikard var det på tide at gøre op med selvhøjtideligheden i lægeverdenen og bevise, at humor kan være sundt trods patientens svære situation. Da Helses udsendte møder ham, får et smil på læben, når han taler om de mennesker, som han har hjulpet igennem sit arbejde – især når han var forklædt som klovn.
- En cancerpatient sagde til mig: ”Hvor er det dejligt, at De kommer her og får mig til at glemme situationen. Man kan jo ikke være døende 24 timer i døgnet,” siger Bent Eikard.

 

Humor er en alvorlig sag

Dansk Selskab for Medicinsk Humor mener, at humor har en sund effekt på mennesker med kroniske sygdomme. Bent Eikard har, igennem sit arbejde som læge, opdaget, at humor har en positiv indvirkning på patienternes helbred.      
- De, som har humoristisk sans, har færre komplikationer i forbindelse med sygdom og medicinering. Blandt andet færre infektioner, blodpropper og bivirkninger, siger Bent Eikard, som efterhånden har mange års erfaring med humor i behandlingssystemet.
- Man skal le, netop fordi det er så alvorligt.
Hvis du er syg, ked af det og bange, så er den varme humor modsætningen til alt dette. Humoren er det element, som kan komme gråden i forkøbet, og smerten er humorens legekammerat – de følges ad, siger han og fortsætter:
- Der er humor, hvor der er konflikter. Det er en eller anden form for overlevelses-mekanisme. Jeg havde en smerteklinik engang. Det var så tydeligt at se, at opmuntrende adfærd hjalp klienterne. Jeg registrerede, at de fik det bedre og ikke så hyppigt blev genindlagt.

 

Mindsker stress og depression

Ikke alene kan humor få patienter til at glemme situationen, men det kan også udløse et stof i hjernen, der virker smertelindrende. Hjerneforsker og professor i neurovidenskab ved Københavns Universitet, Jesper Mogensen, ved, at humor og latter kan have en positiv effekt på helbredet. Humor udløser stoffet endorfin, som dulmer smerter. 
- Endorfiner har en positiv effekt på den måde, at vi bliver ”høje” af humor. Det har en smertedæmpende effekt og virker ligesom morfin, siger han.
Jesper Mogensen har ikke set nogen undersøgelser af, om humor kan have en helbredende effekt, men han er ikke afvisende over for muligheden.
- Man kan overordnet sige, at det kan have en stressreducerende effekt, hvis man deler humor med den, der leverer humoren. Ved stress producerer man stoffet kortisol, som har en skadende effekt på hjernen. Det kan give depressionsagtige symptomer og skade på hukommelse og indlæring, siger han.
Bent Eikard ved også, at latter kan løsne op for stress og få én til at tænke klarere.
- Der er masser af fordele ved latter. Når man ler, stimulerer det endorfin, og man bliver mere klar i hovedet og vågen efter at have leet. Helt grundlæggende neutraliseres stress ved et godt grin, siger han.

 

Humor og helbred hænger sammen

For to år siden gik flere hospitaler i Danmark sammen om at lave en undersøgelse af sammenhængen mellem humor og 18 patienters mestring af kroniske sygdomme og lidelser. Dele af undersøgelsen blev offentliggjort i artiklen ”Humor – et aspekt i mestring af kronisk sygdom og lidelse”
i fagbladet ”Sygeplejersken” i 2006.
I undersøgelsen har man beskæftiget sig med tre grupper patienter: Seks med diabetes 1, seks med blødende tyktarmsbetændelse, og seks som var i rehabiliteringsfasen efter en blodprop. Det blev undersøgt, hvor godt de 18 patienter mestrede deres sygdom ved hjælp af humoristisk sans. I undersøgelsen konkluderes det, at jo mindre humoristisk sans patienterne havde, jo flere komplikationer måtte de igennem i forbindelse med sygdom. Det konkluderes også, at stress kan dæmpes med humor, og at humor virker smertelindrende for de patienter, der formår at vende situationen til noget positivt.

 

Humor ikke med i medicinske bøger

Artiklen i ”Sygeplejersken” beskriver, at psyken og det mentale helbred spiller en stor rolle for patienter med kroniske sygdomme og lidelser. For eksempel dæmper humor følelsen af afmagt. I artiklen kalder forskerne følelsen af smertelindring ved humor for ”støddæmpereffekten.” Artiklen beskriver hvordan ”støddæmpereffekten” er betydningsfuld i forhold til brug af humor og latter i vanskelige sygdomssituationer og uanset diagnose kan medvirke til at fremme oplevelsen af et bedre helbred i livet med kronisk sygdom,” 
For Bent Eikard handler det om mere end bare at få patienterne til at le. Han vil have lægeverden til at indse, at humor er god medicin. 
- Humor er ikke noget, der findes i de medicinske bøger. Omsorg og kærlighed er der ikke meget tid til i sygehusvæsnet. Det er sørgeligt. Læger kan jo gøre meget for at folk føler sig tilpas, siger han og forsætter:
- Der er nogle medlemmer af Dansk Selskab for Medicinsk Humor, der forsøger at få folk til at grine mindst én gang igennem en konsultation. Det handler om at bryde barrieren mellem patient og læge og give patienten den omsorg, som læger burde give, slutter han.